Lacul Ursu

Descriere

Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din lume, cu o caracteristică aparte, în urma căreia - datorită efectului de seră, apărut din cauza apei dulci de la suprafață -  apa sărată absoarbe razele solare, iar lacul devine asemeni unui bazin cu apă sărată, încălzit natural.

Datorită fenomenului de heliotermie, apa lacului se poate încălzi și până la 40°C. Potențialul lacului a fost descoperit prima dată de latifundiarul Sófalvi Illyés Lajos, care în 1900 a fondat oficial Baia de Sus. La început lacul a fost numit Lacul Illyés, iar din 1910 se folosește denumirea de Lacul Ursu, datorită formei sale asemănătoare cu o piele de urs.

Formarea lacului a început după o ploaie torențială, în urma căreia fânul de pe luncă a fost adus în ponorul aflat în apropiere, iar după înfundarea ponorului apa a două pârâiașe a umplut dolina situată pe luncă. Apa a dizolvat straturile de sare, iar în unele locuri pământul s-a surpat, albia lacului devenind mai adâncă. Mișcările, care au dus la surparea dolinei au început încă din 1860, dar lacul și-a căpătat forma actuală pe o durată de 6 ani, între 1875 și 1881. Perioada formării lacului a fost influențată de surparea bazinului și de faptul că apa celor două pârâiașe a umplut fosta dolină.

Situat într-un peisaj pitoresc, la o altitudine de 502 m, Lacul Ursu se întinde pe o suprafață de 4 hectare și are adâncimea maximă de 18 m. La început, în straturile mai calde s-au măsurat și 80 °C, dar din cauza scăldatului temperatura apei scade în fiecare an. Cu scopul de a  rearanja echilibrul straturilor de apă sărată și apă dulce, în timpul sezonului apa lacului este ”pusă la odihnă” zilnic 2 ore (între orele 13-15), timp în care scăldatul este interzis.

Apa lacului are o concentrație de sare de 250 g/l (apa mării are 38 g/l, iar Marea Moartă 280 g/l) și conține 64 de mii de tone de sare dizolvată. Datorită concentrației ridicate de sare este numit și Mare Moartă a Transilvaniei. Nămolul terapeutic din lac are rezultate semnificative în tratarea infertilității, iar apa sărată are efect de vindecare asupra bolilor locomotorii, dermatologice și ginecologice.

În data de 27 mai, 2020, Lacul Ursu a împlinit 145 ani, ceea ce reprezintă o raritate în cazul lacurilor helioterme.



În apropiere...

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay